Aile & Çocuk

Çocukların Elektronik Cihazların Yanında Uyumaması İçin 5 Neden

Çocuklar-Bilgisayar-Elektroniz-Cihaz

Elektronik cihazların bu kadar yaygın kullanımı, sağlığa duyarlı insanları da endişeye sevkediyor. Özellikle yetişme çağındaki çocukların bu cihazlardan ne kadar etkilendikleri konusunda edişeler artarak büyüyor.

Bir İngiliz haber sitesi ile araştırma şirketi, anne babalara, çocuklarının cep telefonları ile birlikte yatmalarına izin verip vermediklerini sormuşlar. Sonuçlar ilginç. Katılımcıların yüze 30’u ara sıra izin verdiklerini söylerken, yüzde 30’u hiçbir şekilde izin vermediklerini söylemiş.

Akıllı telefonların hangi zaman dilimleri içinde daha zararlı olduğuna yönelik bir araştırma olmasa da, işin doğrusu çocukların gece vakti elektronik cihazlar kullanmamaları daha doğru olur. Bu konuda izin vermemek için bilimsel olarak bazı nedenler de yok değil. Çocukların elektronik cihazların yanında uyumaması için geçerli olabilecek beş neden aşağıda sayılmıştır.

1. Çocuklar uyku saatinden hemen önce cep telefonlarını kullanırsa, uykuya geçmeleri daha uzun süre alıyor
Bu yıl içinde, yaşları 16 ile 19 arasında olan 10 bin yetişkin çocuk üzerinde bir çalışma yapılmış. Sonuçlar göstermiş ki, yatmadan bir saat önce cep telefonlarını kullanan çocuklar, uykuya hemen geçemiyorlar. Uzmanların söylediklerine göre normalde 15-20 dakika içinde dalmaları gerekirken, bu çocukların yüzde 13 ile 52’si arasında uykuya dalma süreleri 60 dakikayı geçiyor.

2. Uyku saatinden hemen önce cep telefonlarını kullanan çocukların uyku süreleri daha kısa oluyor
Aynı araştırma sonuçlarına göre, yatmadan bir saat önce cep telefonlarını kullanan çocukların yüzde 35 ile 53 arası, telefon kullanmayan çocuklara göre bir gecede iki üç saat az uyuyorlar. Aslında uzmanlara göre bu yaş grubu çocukların gecede 10 saat uyku uyumaları gerekiyor. Yine uzmanlara göre, normal uykudan birkaç saat eksik uyumanın bazı riskleri var. Örneğin bu çocuklarda davranış problemleri, öğrenme bozuklukları, okul başarısında düşmeler ve duygusal sıkıntılar ortaya çıkabilir.

3. Uzmanlar, çocukların televizyon başında uyumalarının, cep telefonları ile birlikte uyumaktan daha iyi olduğunu söylüyor
Bu konuda da bir araştırma yapılmış. Dördüncü ve altıncı sınıf arası 2048 öğrenci incelemeye alınmış. Bu çocuklardan, elektronik cihazların yanında uyuyanların, gecede 20.6 dakika daha az uyuduğu hesaplanmış. Oysa televizyon karşısında uyuyan çocukların ise gecede 18 dakika daha az uyuduğu hesaplanmış. Bu sonuçlar birbirlerine çok yakın olsa da akıllı telefonların daha zararlı olduğu ortada.

4. Akıllı telefonları ile yatan çocuklar, gece boyunca mesajlaşabiliyor ve daha çok uyanık kalmış oluyor
Akıllı telefonlar eğer elin altındaysa sadece çocukları değil yetişkinleri bile kullanmaya teşvik ediyor. 2010 yılında bir başka inceleme yapılmış. Sonuçlara göre, cep telefonları çocuklar uykuya yattıklarında, eğer erişilebilir bir uzaklıkta ise, bu çocuklar gece boyunca hemen hemen dört saat uyanık kalabiliyor. Araştırma sırasında 8-22 yaş grubundaki çocuklar uyumadan önce, bir gecede ortalama 34 mesaj göndermişler. Böyle durumun çocuklarda depresyon, kaygı, bilişsel sorunlar ve öğrenme güçlüğü yaratmaması mümkün değil.

5. Cep telefonlarını veya tabletlerin ekran ışınları bile uykuyu bozabiliyor
Bir başka araştırma sonucuna göre, yatmadan önce tablet veya cep telefonlarından birtakım yazılar okuyan çocuklarda, basılı bir kitap okuyanlara göre uyumayı sağlayan hormanların daha az üretildiği tespit edilmiş. Üstelik uyguya geçmeleri daha uzun oluyor ve REM uykusuna (rüya görülen uyku) gece boyunca hiç ulaşılmıyor. Bu nedenle e-kitap, iPad ve akıllı telefon okuma uygulamaları pek de masum sayılmazlar.
Sonuç
Çocukları elektronik cihazlardan uzak tutmak neredeyse imkansız gibi. Ancak yine de yapacak birşeyler olmalı. Örneğin, çocuklar yatmadan iki saat önce cep telefonlarını yok edin. Sabahları uyanmak için cep telefonlarını kullanmaları yerine bir çalar saat kullanmaya zorlayın. Yatmadan önce okumak güzel birşey ama onları basılı kitap okumaya ikna edin. Nihayet cep telefonlarını yattıkları odanın dışında şarj etmelerini isteyin. Bu şekilde zamansız gelecek bildirimler onların uykusunu bölmesin.

Yorum Yazınız